Forexnews.bg
Петролът възстановява част от вчерашните си загуби ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 09 Октомври 2018 10:28

oil-graph-pictureПетролът поскъпна днес, след данни за забавяне на износа на Иран, преди налагането на санкции върху страната от началото на ноември. В допълнение, урагани в САЩ, блокираха част от добивите в Мексиканския залив.

Брентът поскъпна с 30 цента, или 0.3% до ниво от 84.25 долара за барел, след като в първия ден на новата седмица суровината се търгуваше при най-ниска стойност от 82.66 долара за барел.

Фючърсите на американския  суров петрол добавиха над 20 цента към стойността си до 74.50 долара за барел. 

Поевтиняването на петрола в началото на седмицата, се предопредели от изнесените от Саудитска Арабия планове да повиши производството си на суровината.

В противовес обаче, дойдоха данните за износа на Иран, който е едва 1.1 милиона барел на ден през този месец. Това е понижение с поне 2.4 милиона барела от максималния износ на страната през април на тази година.

Иранският износ на суров петрол спадна още през първата седмица на октомври, според данни от танкери и индустриален източник, тъй като купувачите търсят алтернативи преди началото на санкциите на САЩ, които ще започнат да действат от 4 ноември и ще накарат други производители на петрол от ОПЕК да се опитат да покрият недостига на ирански петрол на пазара.

Иранският министър на петрола Биджан Зангане каза в понеделник, че саудитското твърдение, че кралството може да замени иранския износ са "глупости". „Иранският петрол не може да бъде заменен нито от Саудитска Арабия, нито от която и да е друга страна", посочи Зангане.

Петролните компании, опериращи в Мексиканския залив, затвориха 19% от съоръженията за добив, след като ураганът „Майкъл" се премести в източната част на залива, включително по бреговете на Флорида.

Ако текущите прогнози се окажат точни, ураганът ще заобиколи голяма част от платформите за добив на петрол в Мексиканския залив, казаха анализатори, но всяка промяна на трасето би могла да увеличи въздействието върху добивите.