Forexnews.bg
Срив при петрола, златото отново над 1 200 долара за унция ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 11 Октомври 2018 12:04

gold-barsМеталите поскъпнаха, а цената на петрола се срина, следствие на продължаващата заплаха от урагана Мъйкъл и загубите на фондовите пазари вчера.

Изнесени вчера данни, посочиха, че запасите от петрол в САЩ са се повишили повече от очакванията миналата седмица, както и търговските запаси от бензин и дестилати, съобщи в сряда частният Американски институт за петрол (API). Запасите на петрол са нараснали с 9.7 милиона барела през седмицата до 5 октомври, до общо 410,7 милиона барела, докато очакванията на анализаторите бяха за увеличение с 2.6 милиона барела.

Запасите на петрол в центъра за доставки в Кушинг, Оклахома, са се е увеличили с 2.2 милиона барела, уточняват от API. В ранния следобед, щатският суров петрол се търгува с понижение от 1 долара до ниво от 72.15 долара, докато брентът се търгува при 81.90 долара за барел, или загуба от 1.15 долара за деня.

Притесненията за забавяне на добивите силно намаляха, след ураганът „Майкъл" не удари толкова силно петролните платформи в Мексиканския залив, след като се разби във Флорида, макар че отне живота поне на един човек и нанесе много щети на жилищни сгради.

Докато производството е спаднало заради урагана, "времето за възстановява се очаква да бъде кратко, а и продукцията от Мексиканския залив в момента представлява сравнително малка част от общите добиви на петрол в САЩ, вкл. и на шистов петрол", коментира Джим Ритърбъш, президент на Ritterbusch and Associates.

Според месечната прогноза на EIA добивите на петрол в САЩ се очаква да нараснат с 1.39 млн. барела, до рекордните 10.74 млн. барела на ден.

Иначе, при металите бяха отчетени повишения. Златото се върна отново над психологическата граница от 1 200 долара и се търгува при нива от 1 203 долара към 13:00 часа българско време. Среброто също отбеляза ръст от близо 1% до 14.45 долара за унция, с незабавна доставка.