Forexnews.bg
Петролът възстановява част от загубите си ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 12 Октомври 2018 11:36

oil-06Петролът добави близо 1% към стойността си в последния ден на седмицата. Въпреки това обаче, суровината се насочва към седмично понижение, което ще е първото от пет седмици насам.

Брентът добави 90 цента към стойността си, или над 1% до 81.20 долара за барел, след като в четвъртък загуби над 3% от стойността си. Суровината върви към седмично понижение от над 3%.

Днес, бяха изнесени данни, че китайският внос на петрол през септември е бил най-висок от май насам и това подкрепи цената на "черното злато". В противовес, запасите на САЩ са нараснали с 6 милиона барела през миналата седмица, според данни на енергийното министерство.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съкрати прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол през следващата година за трети пореден месец, аргументирайки се с прогнозите за забавяне на глобалния икономически растеж най-вече заради разширяването на търговските спорове не само между Китай и САЩ, но и с включването на други страни, както и нестабилните развиващи се пазари.

Скъпата енергия е тук и тя заплашва световния икономически ръст, предупредиха от Международната енергийна агенция. Цената на петрола се повиши с 25% през тази година, като все по-сериозни стават спекулациите, че цената на суровината ще достигне трицифрена стойност.

Междувременно, президентът Доналд Тръмп продължава да обвинява ОПЕК за растящите цени на горивата в САЩ и на петрола – на международните пазари.
Вижте още: Трейдърите очакват 100 долара за барел брент

С наближаването на средата на мандата на Тръмп, енергийните цени се движат в „неправилна посока“ и могат сериозно да навредят на имиджа на щатския президент, според пазарни наблюдатели.

В допълнение, предстоят санкции на Иран, които ще влязат в сила само след четири седмици и това може да доведе до по-нататъшен ръст в цената на петрола. Черното злато и без това е близо до най-високите си нива от четири години насам.

„Нашата позиция е, че скъпата енергия се върна.. И тя носи сериозна заплаха към икономическия ръст“, се казва в доклад на МЕА.