Forexnews.bg
Петролът поскъпва, златото вече над 1 230 долара! ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 15 Октомври 2018 12:21

gold-platinum-comparisonЦените на петрола се повишиха в първия ден на новата седмица, след нарастване на политическото напрежение свързано със Саудитска Арабия, във връзка с изчезването на журналист.

Рано към обяд, петролът се търгува при нива от 81.50 долара за барел брент и 72 долара за барел щатски суров петрол.

Властие в Саудитска Арабия бяха подложени на натиск, след като виден критик на Рияд и американски гражданин, журналистът Джамал Хашоги, изчезна на 2 октомври, след като посети консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Това накара анализаторите да предупредят, че е възможно да бъде ограничено предлагането на суровината в условия на нарастващо търсене и свито предлагане на ирански петрол, заради санкциите на Вашингтон срещу Техеран, които ще започнат да действат от 4 ноември. 

От световната агенция съобщиха, че в момента има "задоволително ниво на предлагане" на петролните пазари и понижи прогнозата за световното търсене, което оказва натиск върху котировките.

Иначе, благородните метали продължиха с ръста си от края на миналата седмица Златото продължи да се повишава и проби днес следващото важно ниво от 1 230 долара за унция. Среброто наближава най-високата си стойност от миналата седмица - при 14.80 долара за унция. Златото продължава да е много скъпо спрямо среброто, въз основа на историческите съотношения на търговия на двата метала. Една унция злато, купува близо 84 унции сребро. За сравнение, съотношение над 80 при металите, е изключително рядко явление в исторически план.

Хеджфондовете направиха рекордни къси залози срещу златото в началото на миналата седмица, точно преди поскъпването на благородния метал.

Спекулантите са повишили нетните си къси позиции в злато до най-високото им ниво от 2006-та година насам, в седмицата до края на миналия вторник, според данни на регулаторите.
До четвъртък пък, златото отбеляза най-голямото си повишение от 2016-та година, следствие на сериозния спад на фондовите пазари и регистрирания трети най-голям спад на Dow Jones в историята му (по абсолютна стойност).

Миналата сряда, инвеститорите масово се насочиха към индексни фондове базирани върху златото, след срива на фондовите пазари. Това допринесе и за изключително силното поскъпване в цената на жълтия метал.

Миналата седмица, златото отбеляза четвъртия си седмичен ръст, от пет седмици насам.