Forexnews.bg
Не изключвайте цена на петрола от 200 долара при санкции върху Саудитска Арабия ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 16 Октомври 2018 08:02

oil-06Отваря се, може би, нова глава в геополитическата криза в световен мащаб. Този път, е налице влошаване на отношенията между традиционните съюзници – Саудитска Арабия и САЩ, а причината е изчезналия журналист с американски произход.

Джамал Хашоги, изчезна на 2 октомври, след като посети консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Щатската компания Ford и ръководителят на JPMorgan Chase – Джейми Даймън, вече отмениха присъствията си по време на конференция в Саудитска Арабия. С действията си, те последваха изпълнителния директор на Uber, Viacom и AOL, както и медийните организации CNN, New York Times и Financial Times.

Налице са и сериозни заплахи от останалите части на света – Саудитска Арабия да бъде наказана, включително и от страна на налагане на санкции на САЩ.

Междувременно от Кралството заявиха, че ще отговорят на всякакъв род санкции с по-големи такива, като отхвърлиха обвиненията, че имат нещо общо с изчезването на журналиста.

До какво може да доведе напрежението? До силно поскъпване в цената на петрола...

„Ако бъдат наложени санкции на Саудитска Арабия от страна на САЩ, ще видим икономически катклизъм по целия свят. Ако цени на петрола от 80 долара разгневиха президента Тръмп, то не бива да се изключват нива от 100, или дори 200 долара за барел.“ се казва в анализ на канала собственост на Саудитска Арабия - Al Arabiya

В крайна сметка, подобна ситуация може да сближи в много по-голяма степен Саудитска Арабия с Иран, отколкото със САЩ.

„Истината е, че ако САЩ наложи санкции на Саудитска Арабия, това ще е равносилно да прободе собствената си икономика до смърт, макар от там да смятат, че ще навредят на Рияд.“, се казва още в анализа.

Цялото това напрежение, доведе до съществено понижение в акциите на саудитския фондов пазар. Основният индекс на Кралството загуби днес 3.5% от стойността си.

Всъщност, Тръмп вече видя до какво могат да доведат санкции върху голям петролен производител – в лицето на Иран. А трябва да се има предвид, че Саудитска Арабия, произвежда над три пъти повече петрол от Иран.