Forexnews.bg
Изненадващ спад на запасите в САЩ оскъпи петрола ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 17 Октомври 2018 08:31

oil-graph-pictureДобри новини за петрола! Фондовите пазари възстановиха голяма част от загубите си от миналата седмица и инвеститорите започнаха да мислят и за "черното злато". В допълнение, запасите на петрол и петролни продукти в САЩ са се поножили, според данните на АРI.

Рано тази сутрин брентът се търгува при нива от 81.80 долара за барел, или повишение от 40 цента, докато щатският суров петрол - при 72.20 долара за барел. 

Търговските запаси на суров петрол в САЩ са спаднали с 2.1 милиона барела миналата седмица, докато анализаторите очакваха нарастване с 2.2 милиона барела, съобщиха от частния Американски петролен институт (API) вторник. Официалните данни за запасите, ще бъдат оповестени днес, от щатското енергийно министерство.

С повече от очакванията, са намалели и запасите на бензин в САЩ - с 3.4 милиона барела, посочиха още резултатите на API.

Междувременно, във връзка с изчезналия журналист с американско гражданство, президентът на САЩ Доналд Тръмп даде на Саудитска Арабия ултиматум да разсее съмненията за изчезването му. 

Според анализатори, потенциални санкции върху Саудитска Арабия, от страна на САЩ, могат да изпратят цената на петрола нагоре към психологическата граница от 100 долара за барел, тип брент.

Вчера, генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо призова във вторник компаниите-производители на петрол да увеличат капацитета си, за да задоволят бъдещото търсене, тъй като резервът на петрол се свива в световен мащаб.

Руското правителство вече не ограничава увеличаването на производството на петрол от местните производители, заяви във вторник една от най-големите енергийни компании в страната - "Газпром нефт".

Цените на петрола са подкрепени от съобщения, че иранският износ на суров петрол може да спадне по-бързо от очакваното преди 4 ноември - датата, в която САЩ ще задействат санкциите срещу петролната индустрия на Иран.