Forexnews.bg
Петролът продължава да пада ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 26 Октомври 2018 10:59

oil-06Цената на петрола продължи да се понижава в последния ден на седмицата. Поредната причина за поевтиняването му, бе предупреждението за свръхпредлагане от страна на Саудитска Арабия. Това се случва, в очакване на налагането на санкции върху Иран, от 4-ти ноември.

До момента, петролният пазар бе доминиран от спада в предлагането, в среда на повишение на търсенето. И това предопределяше поскъпването на „черното злато“ от началото на годината. Повишението в запасите на петрол в САЩ обаче, както и завишеното предлагане от Русия и Саудитска Арабия, променят картинката, дори и в среда на очаквано намаляване на производството от страна на Иран.

Саудитска Арабия заяви в четвъртък, че петролните пазари могат да се сблъскат със свръхпредлагане до края на годината. "Пазарът през четвъртото тримесечие може да се насочи към ситуация на свръхпредлагане, което се потвърждава от нарастващите запаси през последните няколко седмици", каза за „Ройтерс" Адебел Ал-Аама от ОПЕК.

Петролът се насочва към трето поредно седмично понижение в цената си. Спадът на фондовите пазари по света, както и продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай, до голяма степен съдействат за поевтиняването на петрола.

Няма как да не отбележим и поскъпването на долара спрямо останалите основни валути. Петролът се измерва в долари на международните пазари и всяка сила на „зелените пари“ се отразяват неблагоприятно върху цената му.

Брентът загуби нови близо 0.5 долара от стойността си до нива на търговия от 76.4 долара за барел, а загубата му за седмицата може да възлезе на 4%.

В същото време фючърсите на американския лес суров петрол (WTI) се понижиха с 60 цента или с 0.9%, до 66.73 долара за барел, като WTI се насочва към седмична загуба от 3.5%.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих допълни, че може да има нужда от намеса и запасите от петрол да бъдат намалени след увеличение през последните месеци.

Засега обаче петролните пазари остават относително ограничени, до голяма степен поради санкциите на САЩ срещу иранския износ на петрол, които ще започнат да действат от 4 ноември. От доста време Вашингтон оказва натиск върху правителствата по света да спрат вноса на ирански петрол.

Повечето от тях, включително и Китай, най-големият вносител на ирански петрол, спазват препоръките, принуждавайки Иран да съхранява непродадения си петрол на танкери, с надеждата, че може да продаде суровия материал, след като санкциите отново бъдат премахнати.