Forexnews.bg
Петролът продължава да поевтинява ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 01 Ноември 2018 12:21

gold-platinum-comparisonАмериканските индекси скочиха рязко за втори пореден ден в сряда, като силните печалби на General Motors и Facebook вдигнаха настроението. Но основните индекси завършиха с големи загуби през октомври, коментираха анализатори от ИП Евро-Финанс АД.

Европейските индекси се повишиха в сряда, в резултат на добрите допълнителни корпоративни отчети възползвайки се от тежките разпродажби през октомври.

Златото падна до почти триседмично нива в сряда, докато доларът се покачи до 16-месечен връх и скок на фондовите пазари и подновен апетит за по-рискови инвестиции.

Spot цената на златото се понижи с 0,71% при 1 213,93 долара за унция, като достигна най-ниското си ниво от 11 октомври до 1 211.52 долара за унция.

Индексът на доларът се покачи до най-високото си ниво до 16 месеца, а фондовите пазари отскочиха след големите продажби.

Петролът поевтиня в четвъртък и увеличи загубите от предишни сесии на фона на нарастващо търсене и повишаване на страховете, че търсенето може да бъде силно намалено и икономическият растеж да се забави, както и заради предстоящите санкции на САЩ срещу износа на ирански петрол, които ще започнат да действат от 4 ноември.

Рано тази сутрин, брентът се понижи до 74.69 долара за барел в сравнение с 75.04 долара в сряда. В същото време фючърсите на американския лек суро петрол (WTI) поевтиняха с 0.27%, до 65.03 долара за барел.

През октомври и двата вида петрол показаха най-лошото си представяне от юли 2016 годна насам: Brent спадна през месеца с 8.8%, а WTI - с 10.9%.

Спадът в цените продължи и след като държавната Агенция за енергийна информация (EIA) обяви в сряда, че петролните запаси в САЩ нарастват за шестата поредна седмица.

Освен това, според „Ройтерс", Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) увеличи производството през октомври до максимум от 2016 година насам., тъй като ръстът на производството в ОАЕ и Либия компенсира намаляването на доставките на суровината от Иран.