Forexnews.bg
Петролът все още трудно се стабилизира ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 02 Ноември 2018 09:56

oil-graph-pictureНадеждите за намиране на решение на търговската война между САЩ и Китай, както и предстоящото влизане в сила на санкциите върху Иран, от 4-ти ноември, оскъпиха цената на петрола. Фючърсите на брента се повишиха с 20 цента, или 0.2% рано тази сутрин, докато на щатския суров петрол - с близо 10 цента до 63.80 долара за барел

Поскъпването все още е сравнително плахо. Брентът загуби 12% от началото на октомври, докато щатският суров петрол - 13%, следствие на заявените намерения на Саудитска Арабия да подкрепи пазара на петрол, след налагане на санкции върху Иран.

Интересен е фактът, че фючърсите за доставка на петрол през април на следващата година са само с около 15 цента над тези за януари на следващата година.

Натискът върху цената на петрола, до голяма степен се предопределя и от факта, че Саудитска Арабия се готви да намали цените на доставките си през декември, поради по-високите добиви и пренасищане на с продукция от рафинериите.

ОПЕК увеличи производството на петрол през октомври до 33.31 млн. барела на ден, а през тази седмица се очаква ново увеличение с 390 000 барела, което ще е най-високото седмично повишение за ОПЕК от декември 2016 година насам.

В Съединените щати производството на суров петрол се е утвърдило с над 11 милиона барела и в момента САЩ дишат във врата на Русия за титлата "най-голям производител".

Руското производство се е повишило до 11.41 млн. барела на ден през октомври, което е по-високо от добивите през септември, когато бяха отчетени 11.36 млн. барела на ден.

Износът на Саудитска Арабия е 10.65 млн. барела дневно през октомври, а общата продукция от трите страни - най-големи производители на петрол е на рекордните 33.41 млн. барела, което означава, че Русия, Съединените щати и Саудитска Арабия осигуряват повече от една трета от потреблението, което е почти 100 милиона барела на ден.