Forexnews.bg
Защо петролът ще поевтинява през 2019-та година? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 06 Ноември 2018 07:35

oil-06Решението на САЩ да позволи на осем страни да продължат да внасят петрол от Иран, спомогна за облекчаване на напрежението на петролния пазар. Вече търговците на суровината спряха да говорят за нива от 100 долара за барел.

Износът на петрол в Иран възлезе на 1.7 млн. барела на ден през октомври и скоро няма да падне до нула. Но това може да не е краят на историята.

"Макар да е в съответствие с нашите очаквания, освобождаване не означава, че износът на Иран ще се стабилизира в близкото бъдеще", коментираха експерти от Goldman Sachs в писмо към клиентите си на 1-ви ноември.

Тъй като по-голямо количество иранско предлагане ще излезе, пазарът ще продължи да се затяга. Иран може да загуби близо 600 000 барела от износа си до края на годината, спрямо нивата от октомври, прогнозира банката.

"В резултат на това все още очакваме, че световният петролен пазар ще бъде с дефицит през четвъртото тримесечие на тази година, което ще доведе до засилване на времевите спредове при брента", коментираха още от Goldman.

Всъщност, докато всички се фокусират върху краткосрочните движения на цените на петрола, според GS е важно да погледнем кривата на фючърсите.

"Според нас най-интересното днес при цената на петрола е паралелната промяна в кривата на суровината, по отношение на разходите. Това е в съответствие с намаляването на кривата на разходите за петрол, тъй като последните новини за доставките (по-малко загуби от Иран, повече производство в САЩ и Саудитска Арабия) сочат за по-малко необходими барели с високи разходи, необходими през 2019 г. ", каза банката.

По-рано тази година, когато бяха обявени санкциите върху Иран, петгодишните фючърси на петрола се повишиха рязко, като брентът поскъпна от 57 долара за барел през май до 68 долара за барел през септември.

Производството на шйстов петрол от САЩ се повиши с 400 000 барела през август, спрямо предходния месец. Това показа, че шйстовото производтсво на САЩ може да расте повече от очакванията на експертите при определени цени на петрола на международните пазари.

Логиката на GS е, че ако шийстовото производство в САЩ могат да растат толкова бързо, колкото и тази година, при цена на щатския суров петрол от 60 долара за барел, то това означава, че цената на петрола през следващите години трябва да е под посоченото ниво.

Друга причина защо по-дългосрочните фючърсни цени на петрола се понижиха е, защото Саудитска Арабия и Либия добавиха нови доставки. Евтиното производство от тези две страни може да намали цената на допълнителния петрол от който ще има нужда пазарът през следващата година.

Резултатът е по-стръмно забавяне в кривата на фючърсите, твърди GS. Дългият залог върху петрола изглежда е по-изгоден в момента, което би могло да накара инвеститорите да влязат. Това, от своя страна, би могло да помогне за увеличаване на спот цените и краткосрочните фючърси. Голдман вижда Брент да се възстанови до 80 долара за барел до края на годината.

Инвестиционната банка смята обае, че Брент ще намалее до около 65 долара за барел в края на 2019 г., тъй като в персийския залив се забелязват слабости. Това може да позволи на ОПЕК да набере обратно продукцията и да възстанови свободния капацитет. Goldman нарича това "възстановяване на дългосрочните цени на петрола".