Forexnews.bg
JP Morgan занижи прогнозата си за петрола ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 22 Ноември 2018 13:29

oil-06JP Morgan занижи прогнозата си за петрола, като от банката очакват сега средна цена на "черното злато" от 73 долара през следващата година, на фона на предходните прогнози на банката за 83.5 долара за барел.

Скот Дарлинг, ръководител на азиатско-тихоокеанския петрол и газ в JP Morgan каза пред CNBC, че инвестиционната банка неотдавна преработи перспективата си отчасти поради северноамериканското снабдяване, което се очаква да се засили през втората половина на следващата година. JP Morgan очаква цената на Брент, международен бенчмарк за петрол, да достигне $ 64 през 2020 година.

По време на азиатската търговия в четвъртък петролът "Брент" се търгуваше на цена от около 63.45 долара за барел, а щатският суров петрол се разменяше при нива от 54.61 долара за барел.

Ръстът на търсенето ще се неутрализира, особено след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се съгласи да увеличи производството си по-рано тази година, смята Дарлинг.

Пазарът сега е насочен към следващата среща на групата на 6 декември за насоки. Дарлинг каза, че ОПЕК трябва да намали производството на петрол с 1,2 милиона барела на ден през цялата следваща година, за да балансира петролния пазар.

Цените на суровия петрол се понижиха сериозно след достигнатия многогодишен връх през октомври, след санкциите върху Иран. След това обаче, ОПЕК и Русия повишиха производството си, за да компенсират отлива на ирански петрол, а САЩ позволиха на осем страни да внасят ирански петрол. Това доведе до превес на предлагането и вкара петрола в "мечи пазар".

Санкциите на третия по големина производител в ОПЕК оказват натиск към повишение в цените на петрола.

Цените на петрола се понижиха с 30% от началото на октомври, следствие на очакванията за забавяне на ръста на световната икономика и прогнозите, че предлагането ще превиши търснето.


Администрацията на Тръмп разчита на Саудитска Арабия да увеличи производството си и да убеди другите производители да изпомпват повече петрол, за да компенсират инфлационното въздействие на яростната й иранска политика.