Forexnews.bg
Петролът - колко още надолу? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 26 Ноември 2018 07:58

Petrol large 630Последният колапс в цената на петрола доказва, че някои инвеститори се притесняват от волатилността и случващото се при петрола, в среда на повишение на предлагането и перспективи за забавянето на световния икономически ръст.

Цената на „черното злато“ се повиши до четири годишен връх в началото на 2018 г., тъй като напрежението с Иран и намаляването на доставките на ОПЕК предизвикаха опасения, че световното предлагане на петрол намалява.

Но картинката се промени сeриозно от началото на октомври досега. Нарастващото производство на шйстов петрол в САЩ, внесе сериозно неравновесие на пазара, въпреки планираното съкращение на иранските продажби, следствие на санкциите. Тръмп много добре изигра картите си и „преметна“ Саудитска Арабия да повиши производството си, във връзка със санкциите срещу Иран, след което позволи на осем основни страни да продължат да внасят суровината от страната. Това доведе до безпрецедентно понижение в петрола и влизането му в мечи пазар.

В последния ден на миналата седмица, суровината загуби близо 8% от стойността си, следствие на опасенията за състоянието на световната икономика.

Суровият суров петрол "Брент" е при нива от близо 60 долара за барел, спрямо върха си от близо 85 долара в началото на октомври.

Докато големите петролни производители донякъде са изчистили излишъците си от производство след колапса от 2014-та година, акциите на петролните компании все още са много чувствителни към силната волатилност на петрола.

Когато цените се покачваха по-рано тази година, големите банки препоръчаха на инвеститорите да се върнат обратно в сектора. Много от тях, особено в Европа, последваха този съвет.

Кевин Гардинър, глобален инвестиционен стратег в Rothschild & Co Wealth Management, заяви, че е щастлив че не е влязъл в бичата търговия с петрол, след като го е гледал като алтернатива по-рано през годината.

"Точно както мастилото изсъхваше от възходящите истории за цената на петрола, ние променихме нашата позиция и секторът, който изглеждаше интригуващ, сега изглежда много по-малко, в краткосрочен план", каза Гардинър.

"Трябва да внимавате със стоките, защото това е голямата история на пазарите в момента“, добави той.

В Европа енергийният сектор все още е най-силно представящата се индустрия през тази година, като е отбелязала ръст от 2.2% до 22 ноември, когато всички други сектори освен здравеопазването са в червено.

Основното решение, пред което са изправени инвеститорите, е дали те могат да стоят настрана от нестабилността на сектора.

"Колапсът през последния месец наистина уплаши инвеститорите", каза Ашли Кели, анализатор на нефт и газ в Cantor Fitzgerald.

"Инвеститорите признават, че запасите все още са като цяло добре, но опитът да се установи дългосрочна стойност е много труден, така че много хора ще стоят встрани от пазара, поне докато цената на петрола не се стабилизира".

Анализът на мениджъра на фондовия мениджмънт на Bank of America Merrill Lynch показа, че инвеститорите са намалили инвестициите си в енергийни суровини със седем процентни пункта от предходния месец, като европейските фондови мениджъри също са намалили своите позиции.

"Когато цените на петрола се върнаха, повечето дългосрочни институции признаха, че са с много по-малко тегло в петрола, но са били щастливи да се откажат от първите 20 до 25 процента от покачването преди да се върнат, най-вече защото са били много предпазливи че нефтът може да се върне надолу много бързо“ - каза Кетли.

Най-големите петролни компании в света, включително Exxon Mobil, Royal Dutch Shell и BP, днес могат да генерират печалба при цени на петрола от около 50 долара за барел и обещаха да останат дисциплинирани в харченето, дори когато перспективите за цените на петрола изглеждаха по-силни.

"Подобренията в паричните потоци, идващи от енергийния сектор като цяло, все още са доста добри", каза Каролин Симънс, заместник-началник на инвестиционното бюро на UBS Wealth Management в Обединеното кралство.

Но нестабилността на цените на петрола създава проблем не само за инвеститорите, но и за самите компании, добави тя.

"Това, което искат, е стабилност на цената на петрола, за да могат да вземат решения за бъдещи инвестиции. Няма значение дори за нивото, те просто се нуждаят от стабилност", каза тя.

BP планира своите дългосрочни инвестиции на базата на средна цена на петрола от 50 до 65 долара за барел, каза главният изпълнителен директор Боб Дъдли през октомври.

Alastair Bishop, директор и мениджър по портфейла в екипа на BlackRock за природни ресурси, който има значителни дялове в петте най-големи компании за петрол и газ в света, заяви, че не очаква капиталовите разходи да нараснат в близко бъдеще.