Forexnews.bg
Петролът не успя да продължи с ръста си ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 27 Ноември 2018 15:21

oil-06След като спря при ключовото ниво от 50 долара за барел суров петрол, суровината направи опит да се възстанови, но много плах. В крайна сметка нивото от 52 долара се оказа, като непреодолима преграда.

Новината, че Саудитска Арабия е повишила производството си до най-високито си ниво през ноември, доведе до по-нататъшен низходящ натиск върху суровината. Производството на страната е нараснало до 11.3 милиона барела, спрямо 11.1 милиона барела средо за миналия месец.

Брентът за кратко се понижи под 60 долара за барел, преди да се върне отново над психологическата граница. 

Цените на петрола са загубили почти една трета от стойността си от началото на октомври, заради увеличеното предлагане и свитото търсене, заради сътресенията на финансовия пазар.

Норбърт Рюкер, шеф на проучванията на стоковите пазари в швейцарската банка Julius Baer, каза за "Ройтерс", че притесненията "нарастват изненадващо бързо, заради ясно изразена промяна в пазарните настроения за свръхпредлагане", а световната икономика също се забавя.

Търговците заявиха, че очакват резултатите от срещата на Групата на 20-те най-развити индустриални държави (Г-20) в Буенос Айрес, както и резултатите от срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена в началото на декември.

Лидерите на страните от Г-20 ще се срещнат на 30 ноември и 1 декември, като търговската война между Вашингтон и Пекин е на дневен ред. Очаква се и дискусията за петролната политика, тъй като лидерите на всички големи производители Русия, САЩ и Саудитска Арабия, ще бъдат в Буенос Айрес.

След срещата на Г-20 ще последва годишното заседание на ОПЕК в централата на картела във Виена на 6 декември, когато производителите ще обсъди продуктовата си политика заедно с някои производители извън ОПЕК, включително Русия.

Саудитска Арабия настоява за съкращаване на добивите от ОПЕК, което означава, че може да се намали предлагането с 500 000 барела на ден.

Феридану Фесарики, шеф на енергийната консултантска компания FGE, предупреди, че неуспехът на ОПЕК и Русия значително да намалят доставките ще означава, че цените на суровината ще "спаднат, може би за Brent до 50 долара за барел, а за WTI до 40 долара за барел или дори по-малко".