Forexnews.bg
Щатският суров петрол поскъпва към 52 долара ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 28 Ноември 2018 12:46

oil-1Цените на петрола се повишиха с повече от 1% в сряда, преди срещата на ОПЕК, на която през следващата седмица се очаква намаляване на производството.

Според пазарните наблюдатели, производството на ОПЕК и Русия е възможно да се намали с между 1 и 1.4 милиона барела. Всяко понижение с под 1 милион барела, би могло да се сметне от пазара, като крайно недостатъчно.

Изключването на най-голямото петролно находище в Северно море за ремонт и профилактика също поддържат възхода на цените, посочват търговците.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) достигнаха 52.24 долара за барел, което е увеличение с 68 цента, или с 1.3% над нивата при последната сделка във вторник. Впоследствие обаче, цената на суровината отново се върна при нива на търговия от под 52 долара за барел.

Въпреки повишението в сряда, цените на петрола все още са на загуба с около 30% от стойността си от началото на октомври, предизвикани на превишеното предлагане и силната волатилност на финансовите пазари.

Спадът на цените на суровия петрол от октомври досега се сравнява с ценовата катастрофа през 2008 г. и дори е по-стръмен от този по време на кризата 2014-2015 година.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се срещне във Виена на 6 декември, за да обсъди продуктовата си политика.

Срещата на ОПЕК ще се състои сред срещата на върха на групата на 20-те развити индустриални държави (Г-20) в Аржентина този уикенд, на който се очаква да бъде обсъден китайско-американският търговски спор, както и петролната политика.

И докато повечето анализатори очакват под някаква форма да бъде намалено предлагането на суровината на срещата на ОПЕК, настроението на петролните пазари остава негативно, въпреки днешния ръст на цените.

Петролните пазари са повлияни и от забавянето на световната търговия в резултат на китайско-американския търговски спор, нарастването на щатския долар, който оказва натиск върху нововъзникващите пазари.

Световната търговска организация (СТО) заяви в последната си прогноза, публикувана във вторник, че "растежът на търговията вероятно ще продължи да се забавя през четвъртото тримесечие на 2018 г.", като растежът вероятно ще е най-бавен от октомври 2016 г. насам.