Forexnews.bg
Златото се възстановява, след отстъпването на долара ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 30 Ноември 2018 09:06

GOLDЦените на златото се възстановиха след по-ранната си слабост, следствие на поевтиняването на долара, след коментарите на Джером Пауъл, предполагащи по-слабо агресивен Фед.

Растящото търсене междувременно повиши фючърсите на паладий близо до рекордно високи нива.

Пауъл каза пред икономическия клуб в Ню Йорк в сряда, че "лихвените проценти са все още ниски според историческите стандарти, но те остават малко под нивото, което би било неутрално за икономиката". За сравнение през октомври Пауъл заяви, че лихвените проценти са далеч от неутрални.

"Положителният отговор на златото е съвсем разумен и мисля, че това е само началото, когато инвеститорите започват да разбират дългосрочните последици от забавянето, ако не и пълното спиране, в затягането на Фед", каза Бриген Лундин, редактор на Gold Newsletter MarketWatch.

Златото с доставка през декември поскъпна с 10.20 долара, или 0.8%, за да се установи при нива от 1 224 долара за унция.

След коментарите на Пауъл индексът ICE на щатския долар падна с 0.6% до 96.777. По-слабият долар обикновено повишава инвестиционното търсене на стоки изразени в долари, включитено златото и обратно.

"Кампанията на Фед за увеличение на лихвите може да приключи значително по-рано, отколкото очаквах, благодарение на посланието, което фондовият пазар изпрати с резките си колебания", смята още Лундин. "По-общо казано, Федералният резерв никога нямаше да надхвърли 3% лихвен процент, поради неблагоприятното въздействие, което би имало върху финансирането на нарастващия федерален дълг."

Сега вниманието на инвеститорите се насочва към срещата между щатския и китайския президент през уикенда.

Що се отнася до другите метали, медта добави 3.2% до 2.814 за килограм. Платината се понижи с 1.1% до 827 долара. Паладият добави 2.7% към стойността си до 1 152 долара за унция.