Forexnews.bg
Петролът поскъпва с 5% в понеделник ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 03 Декември 2018 12:06

oil-06Китай и САЩ постигнаха съгласие по време на срещата в Аржентина през уикенда на 20-те водещи икономики от Г-20 да не налагат допълнителни търговски тарифи за най-малко 90 дни, докато двете страни провеждат разговори за решаване на съществуващи спорове. Това инициира поскъпване с близо 5% в цената на петрола, следствие на очакванията за намиране на решение и спиране на забавянето на ръста на световната икономика.

В допълнение руският президент Владимир Путин заяви, че на среща с коронования принц на Саудитска Арабия са постигнали споразумение за удължаване на съвместната политика на двете страни и през следващата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) достигнаха 53.41 долара за барел, което е с 2.48 долара или с 4.9 на сто по-скъпо от последната сделка при затваряне на търговията в петък.

Цените на суровия петрол в САЩ получиха допълнителна подкрепа от съобщението на Канада, че провинцията Алберта ще принуди производителите да намалят продукцията си с 8.7% или с 325 000 барела дневно, за да се справят с претоварване на тръбопроводите, което доведе до нарастване на запасите от суровината. Повечето добит петрол в Алберта се изнася в Съединените щати.

Фючърсите на европейския вид суров петрол Brent поскъпнаха с 2.89 долара за барел, или с 4.9%, до 62.35 долара за барел.

Като цяло от Morgan Stanley виждат "лек ръст в перспективите за икономически растеж през 2019 г.", поради подновените разговори между САЩ и Китай.

Търговците на петрол очакват срещнат на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 6 декември. На нея групата производители, вкл. и Русия, която не е член на ОПЕК, се очаква да обявят съкращаване на добивите, за да балансират пазара, който е нарушен с една трета от октомври.

Анализаторите очакват да бъде решено добивите да бъдат намалени между 1 млн. и 1.4 млн. барела на ден спрямо октомври, което беше най-високото за картела от декември 2016 г.

Катар заяви в понеделник, че ще напусне ОПЕК през януари. Катарското производство на петрол е само около 600 000 барела на ден, но е най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в света. Малката страна в Близкия изток е едно джудже спрямо много по-големия си съсед и фактически лидер на ОПЕК Саудитска Арабия.