Forexnews.bg
Петролът продължава силно нагоре ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 04 Декември 2018 13:42

oil-06Петролът отбеляза силно поскъпване днес. Щатският суров петрол се повиши моментно над 54 долара за барел, достигайки нива от 54.50 долара. В последствие обаче, суровината върна част от спечеленото, търгувайке се при нива от близо 54 долара за барела в ранния следобед.

Така суровината добави към ръста си от първия ден на седмицата и в очакване на срещата на ОПЕК, която ще се проведе на 6-ти декември.

Двата вида петрол добавиха по около 4% през вчерашната борсова сесия, след търговско примирие между САЩ и Китай.

"Цените на петрола вероятно ще се покачват постепенно ... тази седмица, тъй като инвеститорите очакват съкращаване на предлагането от страна на ОПЕК и Русия", според Бенджамин Лу от базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Futures.

В помощ на ОПЕК да се справи с нововъзникващото свръхпредлагане се оказаха и спрените принудителни доставки от канадската провинция Алберта, за да могат производителите да намалят продукцията си с общо 325 000 барела на ден, докато не се съкрати излишъкът от суров петрол.

Най-големият проблем на ОПЕК е увеличаването на производството в Съединените щати, където добивите са нараснали с около 2 милиона барела на ден, до над 11.5 милиона барела, според данните на държавната Агенция за енергийна информация (EIA) на САЩ.

През ноември Китай възобнови вноса на суров петрол от САЩ, като в края на миналия месец взе един танкер, според данните за движение на корабите, а друг - за доставка през януари.

Британската банка Barclays посочи, че производството на петрол само в щата Тексас, достига близо 4.7 милиона барела.