Forexnews.bg
Петролът поевтинява преди срещата на ОПЕК ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 06 Декември 2018 11:51

oil-06Глобалните петролни пазари се понижиха в четвъртък, преди срещата на ОПЕК на ключово заседание във Виена, на което се очаква да бъдат обсъдени потенциални съкращения в производството. Това в среда на спекулации, че други страни извън картела, като Русия, не спазват особено приетите производствени съкращения. В допълнение, щатскиет шйстови производители също повишават сериозно производството си.

Петнадесетте страни-членки, които заедно произвеждат около една трета от световното производство на суров петрол, се очаква да бъдат поведени от Саудитска Арабия, за да постигнат съгласие за съкращаване на производството с около 1 милион барела на ден, за да се справят с това, което счита за дисбаланс в световното предлагане. 

В допълнение е налице и по-слабо търсене от страна на Китай, в среда на забавяне на ръста на световната икономика и търговската война между САЩ и Китай.

Виенската среща обаче остава забулена в политическата несигурност след убийството на дисидента на саудитска журналистка Джамал Ханшоги в края на септември, което породи спекулации, че Риад ще задържи ниските цени на петрола, за да облекчи натиска от страна на Вашингтон и на други места

"Съвместният министерски комитет за наблюдение вчера препоръча ОПЕК да намали продукцията си през 2019 г., но все още не е ясно какъв ще е размерът на съкращението", коментира комисарят на ING, Уорън Патерсън, който очаква общо намаление от около 1,2 млн. Барела на ден. "Днешното заседание може да не предлага пълна яснота, тъй като заседанието на ОПЕК + е насрочено за утре, така че това е, когато най-вероятно ще разберете колко Русия е склонна да намали производството си".

Срещата идва в резултат на подновявания натиск от страна на президента Доналд Тръмп, който вчера съобщи, че се надява, че ОПЕК няма да направи промени в неговия график за текущите резултати.

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи на информационната агенция на Интерфакс, че е "много по-трудно" да намали производството през зимните месеци в сравнение с опериращите в по-топъл климат държави от ОПЕК, но все пак настоява, че ще се вземе решение въз основа на "реални пазарни условия, а не на туитовете на президента Тръмп.

Тези коментари добавят към натиск за понижаване на цените на суровия петрол преди срещата, а договорите за суров петрол "Брент" за доставяне през февруари, загубиха 1 долар спрямо нивата си от вчера до 60.65 долара за барел.

Пукнатини в политиката на ОПЕК се появяват през по-голямата част от последните няколко седмици, добавяйки към съмнения, че колективен договор за съкращения ще бъде постигнат или днес, или когато министрите ще се срещнат утре с нечленуващите съюзници.

По-рано тази седмица Катар, сравнително малък член на ОПЕК, който произвежда около 600 000 барела суров на ден, заяви че ще напусне картела на 1 януари, за да съсредоточи енергията си върху производството на природен газ.

Тази новина дойде само няколко часа преди иракският министър на петрола Ябъл ал-Луаиби да заяви пред репортери, че ОПЕК трябва да търси решения за понижаване на цените на петрола, които не винаги включват съкращаване на продукцията, добавяйки, че всяко споразумение, постигнато от картела, трябва да избягва да вреди на членовете му.

Американските добиви също добавиха натиск за понижаване на световните цени, тъй като американските сондажи са изпомпали рекордните 11.7 милиона барела на ден, като общите запаси са при ниво от 450 милиона барела на ден.