Forexnews.bg
Златото с петмесечен връх ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Декември 2018 09:32

goldbarsАмериканските акции се понижиха рязко в петък , заради доклада за новите работни места и търговското напрежение между Китай и САЩ, като Dow Jones изтри 558.72 пункта достигайки 24 388.95 пункта и изтри печалбите си за годината, коментираха анализатори от ИП Евро-Финанс АД.

Европейските акции се повишиха в петък, след понижението през изминалата сесия достигайки двугодишно дъно, но печалбите бяха ограничени от натиска на Уолстрийт и Азия.

Цените на златото достигнаха пет месечен връх в петък, продължавайки да се търгува около тези нива до края на приключване на сесията, като доларът отслабва, след по-слабите данни за заетостта в САЩ, което увеличава вероятността от забавяне на ръста на Федералния резерв през следващата година.

Спот цената на златото се повиши с 0.86% достигайки 1 248.28 долара за тройунция, като по-рано през деня достигна 1 245.60 долара за унция, което е най-високото ниво от 13 юли.

Има твърде много фактори, които дърпат и ще продължават да дърпат щатските индекси надолу, според пазарни наблюдатели. Повишението на лихвите и намаляване на баланса на Фед; пик при ръста на приходите и печалбите; търговската война и политическата несигурност; забавяне на ръста на световната икономика и мн. др.

Проблемът е, че нагоре индексът ясно се ограничава в поскъпването си от исторически най-високата си стойност при нива от над 2 940 пункта.

Другият проблем е, че щатският индекс S&P 500 изостава сериозно с понижението си зад останалите водещи световни индекси. За пример на фона на спада му с 10% от върха, немският DAX 30 вече е в "мечи пазар", или е загубил над 20% от най-високите си нива.

От техническа гледна точка, индексът получи "благословия" за по-нататъшно понижение, след "смъртоносно пресичане" на дневна база (преминаване на 50-дневната пълзяща средна под 200-дневната такава).

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.