Forexnews.bg
Петролът поскъпва ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 13 Декември 2018 14:04

oil-1Цените на петрола се повишиха в четвъртък, подкрепени от спада на американските запаси на суровината и признаците, че търговските отношения между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света и двете страни-най-големи петролни потребители, се размразяват.

Цените на суровия петрол бяха подкрепени от оповестените миналата седмица ограничения на предлагането от страните-членки на ОПЕК и още 10 държави извън карета, вкл. и Русия, но печалбите бяха ограничени, след като групата производители понижи прогнозата си за търсенето на суровината през 2019 г.

Фючърсите на европейския суров петрол тип Brent се повишиха с 21 цента или с 0.4%, до 60.36 долара за барел спрямо затварянето на търговията в сряда. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха с 10 цента или с 0.2%, до 51.25 долара за барел.

В сряда, за първи път от повече от шест месеца, Китай обяви, че е извършил огромна покупка на соя от САЩ, което успокои инвеститорите на фондовите пазари и повиши цените на петрола.

Петролните запаси на САЩ намаляха през седмицата, която завърши на 7 декември, с 1.21 млн. барела, до общо 441.95 млн. барела, съобщи в сряда държавната Агенция за енергийна информация (EIA).

ОПЕК обяви, че очаква търсенето на петрол през 2019 г. да спадне до 31.44 млн. барела на ден, което е със 100 000 по-малко от прогнозираното през ноември и с 1.53 млн. барела по-малко от сегашното търсене на пазара. В края на миналата седмица страните-членки от ОПЕК и още 10 държави извън картела, вкл. и Русия, продължиха споразумението за намаляване на добивите с 1.2 млн. барела от началото на 2019 година.

Източник: Infostock.bg