Forexnews.bg
Петролът продължава да се лута без посока ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 17 Декември 2018 10:38

oil-06Петролът регистрира загуба и щатския суров петрол се понижи до около 51 долара за барел. Общо взето инвеститорите претеглиха ефективността на производствените ограничения от страна на ОПЕК, срещу нарастващите опасения от увеличаване на доставките на американски шийстов петрол.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха минимално променени, след загубата на суровината от близо 3% през изминалата седмица.

Докато работещите петролни платформи в САЩ спаднаха до най-ниското си ниво за осем седмици, пазарът продължава да се бори с опасенията от нарастващо производство в персийския залив, в Западен Тексас и Ню Мексико.

Междувременно хедж фондовете намалиха бичите си залози върху петрола, тъй като забавящият се глобален растеж подкопава очаквания ръст в потреблението на суровината.

Нефтът остава близо до най-ниското си ниво от повече от година, въпреки че търговците се притесняват от производствените ограничения на страните от ОПЕК и Русия. Опасенията се, че съкращенията не са достатъчно големи, за да се спре поевтиняването на суровината.

Самата ОПЕК предупреди за потенциален излишък през 2019 г.

"Съмненията за ефективността на производствените ограничения на ОПЕК натежават сериозно над цените", каза Такаюки Ногами, главен икономист суровини в Japan Oil, Gas and Metals National Corp.

Все пак, тъй като петролът се търгува близо до 50 долара и пазарът изглежда относително балансиран, анализаторите не очакват кой знае какво понижение в цената на "черното злато" от тук нататък.

Междувременно хедж фондовете намалиха нетните залози на суровия щатски петрол WTI до най-ниските им нива от две години, според данните на Комисията за търговия с фючърси.